Eiwitrijke voeding

Welke voeding is nu eiwitrijk en welke niet?

Je wil graag weten wat eiwitrijke voeding is. Maar het is ook belangrijk dat je weet hoe veel eiwitten je nodig heb en waar is eiwitrijke voeding goed voor?


Waarom hebben we eiwitrijke voeding nodig?
Eiwitrijke voeding is belangrijk voor de opbouw van spiervezels en bindweefsel. Ons lichaam is na water voornamelijk opgebouwd uit eiwitten Het lichaam gebruikt eiwitten ook voor het aan maken van belangrijke stoffen. Normaal heeft een mens behoefte aan eiwitten van ongeveer 0,75 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Iemand die sport zal meer nodig hebben ongeveer 1,4 – 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Het is ongeveer het dubbele.

In eiwitten zitten aminozuren er zijn 20 soorten  aminozuren die in eiwit voorkomen. Deze aminozuren helpen bij het verbranden van vet en gaan vet opslag tegen.

De producten in het lijstje hieronder zijn producten die eiwitrijk zijn en niet mogen ontbreken in je boodschappenkarretje als je een eiwitrijk dieet  volg.

Eiwitrijke voeding

 1. Natuurlijk eieren
 2. Melkproducten: Melk (Magere of halfvollemelk bevat meer eiwitten dan vollemelk), magere yoghurt, kaas 20+, parmezaanse kass, mozzarella, brie en hüttenkäse.
 3. Groenten: spinazie, rauwe pompoenbladeren, kidnybonen, sperziebonen, linzen, spliterwten, doperwten, wortel, tomaat, pompoen, paprika, pastinaak, peterselie, uien, champignons, sla, andijvie, knoflook, komkommer, mais, selderij, chinese kool, bloemkool, rode bietjes, brocceli, witte bonen, artisjokken, avocadoen asperge.
 4. Fruit: cocosnoot, bananen, gojibessen, watermeloen en sinasappel.
 5. Vlees: biefstuk, kipfilet, kalkoenfilet, lamsvlees, hert, varkensvlees.
 6. Vis: zalm, kabeljouw, tilapai, tonijn, schelvis, ansjovis, sardientjes, hozemond, keizerbaars, krab, kreeft en garnalen.
 7. Noten en zaden: zonnebloemzaad, walnoten, pinda’s, cashewnoten en amandelen.
 8. Sojaproducten: sojabonen en tofu

Let wel op dat sommige eiwitrijke voeding veel vet bevatten. Ga uit van de producten met zo weinig mogelijk vet. Je wil niet teveel vet binnen krijgen dan nodig is dit is niet goed voor de lijn en het zou je cholesterolgehalte kunnen verhogen.

Welke producten mag je niet hebben?

 1. Je vermijdt het gebruik van koolhydraten (maximaal 20 tot 30 gram per dag).
 2. Fruit (fruit bevat natuurlijke suikers en suikers zijn koolhydraten).
 3. Brood
 4. Pasta
 5. rijst
 6. aardappels

Je ziet het de producten die je niet mag hebben zijn de producten waar veel koolhydraten in zitten. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose dit is de brandstof die je lichaam het eerst verbruikt. Als je wil afvallen wil je juist dat je lichaam vet verbrand. Als je lichaam vet verbrand heet dat ketose. Het nadeel van koolhydraten is dat de teveel aan glucose in je bloed word opgeslagen als vet. Koolhydraten hebben nog een verveelde werking het maakt het hormoon insuline aan. Insuline zorgt er voor dat je vet opslaat in je cellen en dat wil je niet jij wil afvallen.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.